Kleine hoeveelheid alcohol al schadelijk voor darmbarrière

Uit het promotieonderzoek van Elhaseen Elamin van het Maastricht UMC blijkt dat de doorlaatbaarheid van de darmbarrière al door een kleine hoeveelheid alcohol wordt aangetast, waardoor de kans op bacteriële infecties in het lichaam en ziektes wordt vergroot. Ziekteverwekkers krijgen zodoende meer kans om door deze natuurlijke beschermlaag heen te dringen. Vooral de stof acetaldehyde, het afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel type cellen.

Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol opgelost in water en via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal vrijwillige deelnemers. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot. Naast deze waarnemingen werden de alcoholeffecten ook aangetoond in een minuscuul 3D-model van de darmbarrière. Hieruit blijkt dat alcohol verschillende mechanismen in darmcellen drastisch verstoord, waardoor onder andere celdood kan optreden.

Opmerkelijk genoeg heeft het tegelijkertijd innemen van bepaalde, zogenoemde korte ketenvetzuren samen met alcohol weer een gunstig effect op de darmcellen. "Deze vetzuren zijn in staat om de darmbarrière bescherming te bieden tegen de schade die wordt veroorzaakt door alcohol," zegt Elamin. "Het is uiteindelijk dus ook moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld 1 glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden."

(Bron: Zorgkrant, 27 januari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
29 januari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd