(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2015; 122: 654)

Korte algehele anesthesie geen risico voor jonge kinderen

Kinderen die anesthesie krijgen op jonge leeftijd hebben geen verhoogd risico op neurologische schade op de langere termijn.

Dit blijkt uit het eerste internationale onderzoek in 28 grote kindercentra in 7 landen, inclusief het UMC Utrecht. De eerste resultaten van dit nog lopende onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.

In totaal werden sinds 2006 de langetermijneffecten van anesthesie bij 722 patiënten jonger dan 5 maanden oud onderzocht.

Alle baby's hadden tussen 2007 en 2013 een liesbreukoperatie nodig. Ze waren verder gezond en werden willekeurig toegewezen aan algehele anesthesie van een uur of een ruggenprik (de controlegroep).

Na 2 jaar is bij alle patiëntjes de psychomotorische ontwikkeling onderzocht en hieruit blijkt dat er geen verschil is tussen beide groepen. Dit is het eerste definitieve bewijs dat een eenmalige en korte anesthesie bij jonge kinderen geen neurologische veranderingen veroorzaakt op een termijn van 2 jaar.

Een kanttekening bij het onderzoek is dat de huidige resultaten opgaan voor eenmalige en korte anesthesie en dus niets zeggen over herhaalde en langere toediening van anesthetica.

Desondanks beschouwen artsen dit eerste, en voor de nabije toekomst enige, gerandomiseerd onderzoek op dit gebied als een mijlpaal. Eerder bleek al uit een onderzoek dat het risico dat kinderen overlijden ten gevolge van anesthesie verwaarloosbaar klein is.

(Bron: The Lancet, 24 oktober 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
2 november 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd