Gepubliceerd op: 16-09-2013 (in print verschenen Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 511)

Kritische blik op antibioticaprofylaxe nodig

Huisarts Monique van Montfort en orthopeed San Oei schreven onlangs in een online artikel op medischcontact.nl dat er geen aanleiding is om bij elke tandheelkundige behandeling van patiënten met een gewrichtsprothese antibiotica voor te schrijven. De meeste infecties van gewrichtsprothesen blijken te worden veroorzaakt door huidcommensalen die maar een klein deel uitmaken van de bacteriën in de mond van gezonde patiënten.

Drie jaar geleden zochten Van Montfort en Oei al met een literatuuronderzoek naar de effecten van deze preventieve medicatie. De bevindingen leidden in 2010 tot het aanscherpen van de richtlijn hiervoor in hun werkgebied (regio Kennermerland).

Van Monfort: “We zien dat het aantal recepten voor antibioticaprofylaxe met een derde tot twee derde is afgenomen, waarbij ik wel moet zeggen dat de aantallen waar we het in onze regio over hebben te klein zijn om significantie te bereiken.” Toch is zij ervan overtuigd dat het zinvol is om kritischer voor te schrijven. “We weten dat een huisarts gemiddeld 6 keer per jaar profylactisch antibiotica voorschrijft ter preventie van endocarditis of prothese-infectie door tandheelkundige behandeling. Als de helft nu voor de laatste indicatie is, kan het per huisarts 1 tot 2 recepten per jaar schelen als ze onze richtlijn volgen. Met 9.000 huisartspraktijken in Nederland loopt dat op.”

Van Montfort hoopt dat het artikel aanleiding zal vormen tot een aangescherpte en eenduidige landelijke richtlijn over het onderwerp. In de volgende editie van het NTvT wordt ook aandacht besteed aan de richtlijn voor antibioticaprofylaxe bij patiënten met een gewrichtsprothese.

(Bron: Medisch Contact, 29 augustus 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
16 september 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd