Kwaliteitsgroep Mondhygiënisten Voorschoten-Leiden viert 10-jarig jubileum

Congresverslag

Met succes heeft de kwaliteitsgroep Mondhygiënisten Voorschoten-Leiden een symposium voor verwijzers georganiseerd in Museum Corpus te Oegstgeest. Lezingen werden gegeven door Miranda Wetselaar-Glas, tandarts-gnatholoog en oud-gezagvoerder Hans Meesters.

Voorzitter Nanette Meertens-Guillaume opende het symposium en gaf een overzicht van de verschillende activiteiten van de kwaliteitsgroep van de afgelopen 10 jaar. Zo is in 2009 meegedaan aan de NVM-Mondhygiënisten Posterprijs, waarbij een richtlijn is opgesteld voor mondverzorging tijdens chemo- en radiotherapie. Daarnaast is een informatiefolder ontwikkeld voor diabetespatiënten die de basis is geworden voor de huidige Ivoren Kruis Folder. Tot slot beoogt de kwaliteitsgroep intensivering van de samenwerking tussen tandartsen, kaakchirurgen en mondhygiënisten. In het kader van deze doelstelling werd het symposium op 7 oktober 2015 georganiseerd.

Miranda Wetselaar-Glas gaf vervolgens een heldere lezing over orofaciale pijn. Zij ging in op temporomandibulaire dysfunctie (TMD) en de negatieve gevolgen van extreme belasting van het kauwstelsel. Aan de orde kwamen oorzaken, gevolgen en de behandeling van TMD en de belastbaarheid ten aanzien van het ontwikkelen van TMD. Ook ging zij in op de oorzaken van gerefereerde pijn. Ter illustratie van een disfunctionerend kaakgewricht werden inzichtelijke films vertoond.

Hans Meesters onderstreepte in zijn bijdrage het belang van duidelijke communicatie tussen mondverzorger en patiënt, bezien vanuit de protocollen uit de burgerluchtvaart.

Na afloop van de lezingen was er een uitgebreide infomarkt met de nieuwste producten op het gebied van mondzorg, en was er ook volop gelegenheid voor het aanhalen van de contacten. (K. Schrama, N. Meertens-Guillaume)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Jubilerende kwaliteitsgroep Voorschoten Leiden toast op het jubileum in toepasselijke setting.  Foto: www.gevoelsfotografie.nl Sander van der Wel.
Jubilerende kwaliteitsgroep Voorschoten Leiden toast op het jubileum in toepasselijke setting. Foto: www.gevoelsfotografie.nl Sander van der Wel.
Info
publicatiedatum
5 november 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd