(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juli/augustus 2016; 123: 340)

Leefstijl heeft sterke invloed op darmbacteriën

Alles wat door de mond binnenkomt heeft invloed op de darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op de gezondheid. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de effecten van voeding en medicijngebruik op de diversiteit aan bacteriën in de darm. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in Science.

Voor het onderzoek werd ontlasting verzameld bij meer dan 1.100 personen uit het LifeLines bevolkingsonderzoek, waarin de gezondheid van 165.000 inwoners van Noord-Nederland wordt gevolgd. Het DNA van de bacteriën en andere micro-organismen in de darm werd vervolgens geanalyseerd. Naast ontlasting was ook informatie verzameld over dieet, medicijngebruik en gezondheid.

Bijzonder aan het onderzoek is dat een groep 'gewone' mensen is onderzocht. Eerder onderzoek richtte zich vaak op patiënten met een specifieke ziekte. Ook is de omvang van de groep uitzonderlijk groot en is het DNA in detail bestudeerd. Hierdoor was het mogelijk te zoeken naar factoren die de samenstelling van de darmflora veranderen. In totaal werden 60 dieetfactoren gevonden.

Naast voeding hebben ook minstens 19 verschillende soorten medicijngebruik invloed op die diversiteit. Eerder publiceerden de onderzoekers al dat maagzuurremmers de diversiteit doen afnemen. Ook antibiotica en metformine hebben effect.

Naar de diversiteit van de darmflora is al meer onderzoek gedaan, maar vaak bleek het onderzoek slecht reproduceerbaar. Opvallend is daarom dat een tweede artikel in dezelfde editie van Science, waarin de resultaten van het Vlaams Darmflora Project worden beschreven en ook worden vergeleken met het LifeLines-onderzoek, zeer vergelijkbare resultaten heeft opgeleverd: de 2 onderzoeken komen voor ongeveer 80% overeen.

(Bron: UMCG, 28 april 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
11 mei 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd