(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 434)

Levenskwaliteit wordt op verschillende manieren vastgesteld

Voor het vaststellen van levenskwaliteit worden vaak verschillende methoden naast elkaar gebruikt. Het blijkt lastig om verbeterinformatie en informatie voor inkoop en zorgkeuze met 1 methode te verkrijgen. Dat ligt niet aan de gebruikte methode, maar vooral aan de frequentie van inzetten.

De verplichte informatie wordt hoogstens 1 x per jaar gemeten. Hierdoor kunnen resultaten niet goed worden gebruikt om het dagelijkse zorgproces te ondersteunen. In de praktijk worden daarom ook vaak verschillende methoden naast elkaar gebruikt.

Levenskwaliteit wordt in de langdurige zorg op veel verschillende manieren vastgesteld. Er zijn methoden die informatie leveren waarop cliënten hun keuze voor een zorgaanbieder kunnen baseren of waar een verzekeraar op kan inkopen. De gegevens worden dan per zorgaanbieder vergelijkbaar gemaakt. Daarnaast zijn er methoden die de zorgverlener gebruikt bij de dagelijkse zorg en ondersteuning voor de zorgvrager. Hierbij worden steeds vaker kwalitatieve methoden ingezet, zoals het bespreken van het zorg- en ondersteuningsplan of het cliëntdossier.

(Bron: Zorginstituut Nederland, 9 juli 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
22 juli 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd