Magnetiet via luchtvervuiling in hersenen

Magnetiet, maar ook platinum, nikkel en kobalt, dringen hersenen binnen via het inademen van luchtvervuiling. Magnetiet is zeer giftig en er wordt een verband vermoed tussen de aanwezigheid van grote hoeveelheden magnetiet in de hersenen en de ziekte van Alzheimer, al is daarvoor nog geen bewijs gevonden.

Engelse en Mexicaanse onderzoekers wilden weten of magnetiet alleen op natuurlijke wijze in de hersenen voorkomt of dat het ook via luchtvervuiling in de hersenen zou voorkomen omdat bekend is dat magnetische nanopartikels zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden.

Voor dit onderzoek werden 37 hersenen van bewoners van Mexico-Stad en Manchester post mortem onderzocht. Voor elke biologisch gevormde magnetietpartikel vonden ze minstens 100 magnetietpartikels afkomstig van luchtvervuiling. Door de vorm van de magnetietpartikels in combinatie met de andere gevonden metalen, konden de onderzoekers vaststellen dat ze gevormd zijn bij hoge temperaturen, zoals bij brandstofverbranding en het remmen van auto’s. Deze komen veel voor in stedelijke gebieden en dus kunnen mensen deze nanopartikels magnetiet gemakkelijk inademen. Het onderzoek en de resultaten zijn gepubliceerd in Proc Natl Acad Sci U S A (2016; pii: 201605941).

(Bron: Science, 5 september 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: ET1972 / Shutterstock.com
Beeld: ET1972 / Shutterstock.com
Info
publicatiedatum
10 september 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd