(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2018; 125: 426)

Mannen herstellen sneller van griep

Scientias berichtte dat mannen sneller herstellen van de griep dan vrouwen. Dit zou volgens onderzoek gepubliceerd in Biology of Sex Differences (2018; 9: 24) komen doordat vrouwen in reactie op een infectie niet net zoals mannen meer van het eiwit amfireguline aanmaken. Waarom dat zo is, is nog onduidelijk.

Al lange tijd is bekend dat de griep bij vrouwen vaak heftiger is dan bij mannen en het bij vrouwen ook langer duurt voordat zij hersteld zijn. Men dacht dat de verklaring hiervoor was dat de longen van vrouwen sterker geïnfecteerd raken dan die van mannen. Nu is een ander mechanisme onthult.

De onderzoekers infecteerden mannetjes en vrouwtjes muizen met eenzelfde hoeveelheid niet-dodelijke dosis van het Mexicaanse griepvirus (H1N1). Hoewel de vrouwtjes er net zo lang over deden als de mannetjes om het virus uit hun lichaam te werken, bleek dat zij meer gewicht verloren, dat hun longen sterker waren geïnfecteerd en dat het langer duurde voordat hun longfunctie weer helemaal was hersteld. Omdat het eiwit amfireguline in reactie op infectie bijdraagt aan het herstel van longweefsel, was de hypothese van de onderzoekers dat de productie van dit eiwit in mannen wellicht groter is dan in vrouwen en dat er wellicht een verband met testosteron is.

Om dit te testen pasten de onderzoekers een aantal mannetjesmuizen genetisch zo aan dat zij dit eiwit niet konden produceren, waarna deze mannetjes werden geïnfecteerd het H1N1-virus. Vervolgens bleek het ziekteverloop en herstel van deze mannetjes overeen te komen met dat van de vrouwtjes muizen. Experimenten met epitheelcellen uit de longen van mensencellen die werden geïnfecteerd met een griepvirus, onderschreven deze bevindingen. Alleen epitheelcellen van mannen verhoogden de productie van amfireguline.

Hoewel uit de experimenten niet naar voren kwam dat testosteron de drijvende kracht achter de aanmaak van amfireguline was, bleek dat ook testosteron – onafhankelijk van amfireguline – mannen tijdens een griep beter beschermen. De onderzoekers suggereren dat het amfiregulinegen wellicht wordt gereguleerd door elementen van het Y-chromosoom.

(Bron: Scientias, 18 juli 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
27 augustus 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd