Manuele therapie bij nekpijn even effectief als fysiotherapie

Uit onderzoek van de Vrij Universiteit Amsterdam blijkt dat behandeling van nekpijn met een vorm van manuele therapie (volgens de Utrechtse School, afgekort MTU) even effectief is als behandeling met fysiotherapie. Onderzoeker Ruud Groeneweg ontdekte dat er geen verschil in pijn en functioneren is tussen beide therapieën. MTU is een vorm van manuele therapie met een specifieke wijze van behandelen. De effectiviteit en kosteneffectiviteit van MTU-methode waren nog niet eerder onderzocht.

Door loting verdeelde Groeneweg 181 patiënten met nekpijn in 2 groepen. De ene groep werd behandeld volgens de MTU-methode, de andere groep met fysiotherapie, waarbij de patiënt vooral actieve oefeningen uitvoerde.

Groeneweg concludeert dat er geen voorkeur voor 1 van de 2 behandelmogelijkheden is. Patiëntkenmerken konden ook niet voorspellen welke behandelvorm het meest effectief zal zijn bij welke patiënt. De verwachtingen van patiënten over het behandelresultaat bleken wel een toegevoegde voorspellende waarde te hebben op het uiteindelijke resultaat van de behandeling (variërend van 6 tot 17%). Ten slotte bleek uit dat het aantal behandelingen in de MTU-groep lager was dan in de fysiotherapiegroep (6 versus 10 behandelingen in 26 weken).

(Bron: W-zine, 22 november 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
4 december 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd