(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2019; 126: 124)

Maxillaire overkappingsprothesen op 2 implantaten

Promotie A. Zembic

Een maxillaire overkappingsprothese op 2 implantaten zou volgens Anja Zembic in specifieke gevallen een oplossing kunnen zijn voor problemen met een contionele bovenprothese en de kwaliteit van leven van deze specifieke patiënten kunnen verbeteren. Dit concludeerde Zembic nadat zij bij edentate patiënten de klinische aspecten en de patiënttevredenheid van een overkappingsprothese in de bovenkaak over een periode van 4 jaar had onderzocht.

In haar klinisch prospectief onderzoek werd bij 21 edentate patiënten eerst de patiënttevredenheid over de conventionele maxillaire gebitsprothese onderzocht. Daarna kregen alle patiënten een overkappingprothese op 2 implantaten in de cuspidaatregio. Na 2 maanden bleek er een significante verbetering in patiënttevredenheid vergeleken met de conventionele gebitsprothese (p < 0,05). Bij dezelfde groep patiënten bleek wel of mindere bedekking van het palatum dezelfde patiënttevredenheid op de OHIP-20 op te leveren, maar een reductie van de prothese scoorde beter op esthetiek en smaak.

Vervolgens onderzocht Zembic de implantaatoverleving. Na 1 jaar was er sprake van significant botverlies (gemiddeld 0,7 mm; bij 8% van de 38 implantaten meer dan 2 mm). Daarnaast waren er wekedelen- en technische complicaties. Desondanks was de 1 jaars-implantaatoverleving hoog.

Op 8 februari 2019 promoveerde Anja Zembic aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift ‘Maxillary overdentures retained by two implants’. Promotor was prof. dr. D. Wismeijer en copromotor was prof. dr. C. Hämmerle.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: A. Zembic
Beeld: A. Zembic
Info
publicatiedatum
8 februari 2019
rubriek
Actueel
Gerelateerd