Mogelijke verklaring voor hoog diabetesrisico Hindoestanen

Mensen van Hindoestaanse afkomst hebben ruim 30% minder bruin vetsweefsel dan mensen van het Kaukasische ras. Dit verschil verklaart mogelijk de sterk verhoogde kans op diabetes type 2 en obesitas onder Hindoestanen. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC in onderzoek dat zij publiceerden in The Lancet Diabetes & Endocrinology

Voor het onderzoek is van 24 jonge slanke mannen die voor de helft van Hindoestaanse afkomst en voor de helft van Europese afkomst waren, met een PET-CT scan de hoeveelheid bruin vet geanalyseerd. De Hindoestaanse mannen hadden 34% minder bruin vet dan de mannen van Europese afkomst. Daarbij produceert hun bruin vetweefsel nauwelijks extra warmte in reactie op kou, terwijl deze bij de Europese mannen wel toenam. Ook het rustenergieverbruik waaraan het bruin vet bijdraagt was bij de Hindoestaanse deelnemers 32% lager.

De onderzoekers denken dat de beperktere hoeveelheid bruin vet in relatie staat met het hogere diabetesrisico van deze bevolkingsgroep. Bruine vetcellen zetten vetzuren en glucose rechtstreeks om in warmte.

In vervolgonderzoek zullen medicijnen tegen diabetes waarvan bekend is dat ze ook invloed hebben op de activatie van bruin vet, worden getest op verschil in effectiviteit bij de 2 bevolkingsgroepen.

Bron: Mednet, 12 november 2013

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.