Mondwater verhoogt de kans op hartaanval

Mondwater is in opspraak geraakt na een onderzoek door de Queen Mary University in Londen. Daaruit blijkt dat mensen die spoelen met mondwater met de veelgebruikte stof corsodyl erin, een 10% hogere kans hebben op een hartaanval.

Het onderzoek laat zien dat mondwater onder meer bacteriën doodt die het verwijden van bloedvaten reguleren. Vrijwilligers die een mondwater met corsodyl in hun mond namen, zagen in de uren daarna hun bloeddruk behoorlijk stijgen, zo staat te lezen in het vakblad Free Radical Biology And Medicine (Free Radical Biology and Medicine, 2013, 55: 93-100).

De bacteriën die worden gedood produceren nitriet, dat een belangrijke stof is in de regulering van de bloedsomloop. Hoe meer nitriet, hoe gemakkelijker zuurstof door het lichaam wordt opgenomen. Daarom drinken hardlopers bijvoorbeeld voor een wedstrijd vaak bietensap, dat de aanmaak van nitriet bevordert.

Mondwater kwam al eerder slecht in het nieuws. Een onderzoek in 2009 bracht het in verband met een verhoogd risico op sommige soorten kanker. Een onderzoek uit 2011 van de University of Newcastle bracht aan het licht dat mondwater juist slecht is voor de tanden omdat het de balans van stoffen in de mond verstoort. Vooral alcoholhoudende mondwaters zouden de mond uitdrogen en daarmee de vorming van plaque bevorderen.

(Bron: Metro, 27 januari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
29 januari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd