(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2016; 123: 395)

Mondzorg in de gehandicaptenzorg kan beter

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de mondzorg in de gehandicaptenzorg met bezoeken aan 14 zorgaanbieders in kaart gebracht. Goede mondzorg in de gehandicaptenzorg is belangrijk, omdat mensen met een verstandelijke beperking meer dan andere mensen problemen hebben met hun gebit. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Uit het onderzoek van de inspectie bleek dat bij een deel van de bezochte zorgaanbieders de mondzorg niet voldoende op orde was.

Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als ondervoeding, spraakgebrek en andere gezondheidsklachten.

De IGZ constateerde wel dat er voor bijna alle cliënten een plan is gemaakt voor de dagelijkse gebitsverzorging. Ook hebben alle cliënten een tandarts. Echter, bij niet alle zorgaanbieders is er voldoende en adequate kennis over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg. Ook is er te weinig (bij)scholing over dit onderwerp.

Een groot deel van zorgaanbieders houdt bovendien niet in het zorgplan bij hoe vaak een cliënt naar een tandarts of mondhygiënist gaat en ook nemen zij de bevindingen van deze tandarts of mondhygiënist niet op in het zorgplan. De dagelijkse mondzorg wordt dan niet aangepast.

De IGZ vindt dat de mondzorg in de gehandicaptenzorg beter kan en wil dat zorgaanbieders meer aandacht gaan besteden aan mondzorg. Zij verwacht dat zorginstellingen samen met andere relevante partijen in kaart gaan brengen wat goede mondzorg in de gehandicaptenzorg betekent, en hoe dat in de praktijk er uit moet zien. De ontwikkelingen en verbeteringen van de mondzorg in de gehandicaptenzorg zullen met inspectiebezoeken gevolgd gaan worden.

(Bron: IGZ, 14 juni 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
25 juli 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd