Mondzorgprofessionals en ebola

De kans is klein dat een patiënt met verschijnselen van ebola zich meldt in een tandartsenpraktijk in Nederland, maar toch moet de mondzorgprofessional er rekening mee houden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mondzorgprofessionals uit voorzorg het volgende te doen:

• Lees de LCI-richtlijn Virale hemorragische koorts Filovirussen (ebola, marburg) op de website van het RIVM.

• Neem contact op met de GGD bij verdenking van ebola bij een patiënt. Een GGD-medewerker maakt een risico-inschatting en brengt indien noodzakelijk de persoon naar het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis.

De Canadese RIVM (Organization for Safety Aspesis and Prevention) en de Canadese tandartsenorganisatie hebben een toolkit specifiek voor mondzorgprofessionals opgesteld. Deze toolkit bevat informatie over de symptomen van de ziekte, hoe het wordt verspreid en praktische informatie voor mondzorgprofessionals.

Voor mondzorgprofessionals is het belangrijk te begrijpen:

• Hoe ebola zich verspreidt: door direct contact met wondjes, door slijmvliezen van ogen, neus of mond, met bloed of lichaamsvloeistoffen van een zieke ebola-patiënt of naalden die met het virus zijn besmet.

• Dat er een laag risiconiveau binnen tandartspraktijken is.

• Dat het van belang is beleid en procedures over het voorkomen van infecties nu te controleren en zo nodig te herzien.

• Dat iedere mondzorgprofessional voorbereid moet zijn om zichzelf en de patiënt te beschermen tegen iedere overdraagbare ziekte, inclusief griep.

(Bron: Dental Info, december 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
17 december 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd