Musicerende patiënten met klachten

Musici, professioneel of amateur, kunnen te maken krijgen met mond-, gebits- of kaakgewrichtsproblemen. Blazers, maar ook violisten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van klachten. Onduidelijker wordt het bijvoorbeeld bij ademhalings- en darmproblemen, maar bekend is dat tussen onder andere de tongmusculatuur en het middenrif een directe en complexe relatie bestaat. Zeker bij blazers en zangers die de gehele mondholte inzetten bij de toonvorming en articulatie, heeft dit alles verstrekkende gevolgen. In de diagnostiek en behandeling is het daarom nodig om op de hoogte te zijn van de specifieke factoren die bij een patiënt een mede-oorzaak van de klachten zouden kunnen zijn. Praktische tips bij vermoeden van deze patiënten in de algemene praktijk zijn:
•Musici kosten tijd. Eén keer meer tijd nemen levert veel resultaat op.
•Behandel zonder kennis van zaken nooit een hout- of koperblazer met standscorrigerende ingrepen tenzij vooraf deskundig advies is ingewonnen. Bij (semi)professionele blazers is het zeer raadzaam om een uitgangsbasis van het gebit in gips vast te leggen.
•Indien klachten langer dan 6 weken bestaan of gedeeltelijk therapieresistent zijn, is verwijzing naar een collega-specialist, ander specialisme of transdisciplinair werkend team te overwegen.

Op de website van Dentalinfo.nl is meer informatie te vinden over deze problematiek.

Bron: Dentalinfo, november 2013

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
12 november 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd