(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2016; 123: 394)

Na morfine langer gevoelig voor pijnprikkels

Morfinegebruik laat pijnklachten chronisch worden en maakt de pijn uiteindelijk nog erger ook. Tijd om over andere pijnstillers na te denken, stellen onderzoekers van de universiteit van Colorado in PNAS.

Ze ontdekten dat morfine en aanverwante opiaten niet alleen de bekende opioïde-receptoren activeren, maar ook een receptor in het ruggenmerg die niets met die anderen te maken heeft. Deze receptor zwengelt het immuunsysteem aan. De ontstekingsreactie, die daar het gevolg van is, leidt tot chronische zenuwpijn.

Uit hun onderzoek bij ratten bleek dat als die na een opzettelijk toegebrachte verwonding gedurende 5 dagen morfine kregen, ze inderdaad tweemaal zo lang als anders overgevoelig bleven voor pijnprikkels.

Nawerkingen van morfine op de lange termijn waren niet eerder onderzocht, de directe pijnstillende werking wel. De onderzoekers noemen dat zorgwekkend, zeker nu het gebruik van opiaten tegen chronische pijn de laatste jaren pijlsnel toeneemt.

De immuunreactie is het werk van speciale cellen, zogeheten microglia, die op morfine eigenlijk net zo reageren als op een zenuwbeschadiging. Er zijn nog geen geneesmiddelen beschikbaar om deze cellen af te schermen tijdens morfinegebruik, zonder ook andere cellen te blokkeren. Als 'proof of principle' hebben de onderzoekers ratten genetisch gemodificeerd zodat hun microglia een kunstmatige receptor ging aanmaken die bindt aan een synthetisch molecuul. De microglia konden zo tijdelijk worden uitgeschakeld en de chronische pijn na morfinegebruik voorkomen.

(Bron: c2w.nl, 31 mei 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
17 juni 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd