Gepubliceerd op: 16-09-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 510)

Nanodeeltjes dringen voedsel en lichaam binnen

Onderzoekers van de University of Missouri, in de Verenigde Staten, hebben met een nieuwe methode om bepaalde nanodeeltjes in voedsel op te sporen ontdekt dat mogelijk bedreigende nanodeeltjes in het voedsel zitten en vrij gemakkelijk het lichaam binnen
kunnen dringen.

Duizenden producten op de markt zijn gebaseerd op nanotechnologie. Onderzoeker Mengshi Lin: “Dat is een zorg, omdat we niet weten of nanodeeltjes giftig zijn Ons doel is zo spoedig mogelijk nanodeeltjes detecteren, identificeren en vaststellen hoeveel er in voedsel en voedselproducten zitten en hun giftigheid bestuderen.”

In een eerste poging daartoe richtten de onderzoekers zich op zilveren nanodeeltjes. Boeren gebruiken deze als een pesticide: de nanodeeltjes onderdrukken namelijk de groei van organismen die gewassen schade toe kunnen brengen.

De onderzoekers bestudeerden peren die met zilveren nanodeeltjes behandeld waren. Ze wasten de peren herhaaldelijk, maar zelfs 4 dagen daarna, bevonden zich op de schil nog steeds zilveren nanodeeltjes. Kleinere deeltjes bleken ook in staat te zijn om door de schil heen te dringen en het vruchtvlees te bereiken. “Nanodeeltjes (die door de schil heen dringen) zijn gevaarlijk voor consumenten, omdat ze in staat zijn om zich nadat ze zijn verteerd naar een andere plek in het lichaam te begeven,” stelt Lin. De deeltjes belanden in het bloed en het lymfesysteem, blijven door het lichaam circuleren en bereiken dan heel kwetsbare plekken zoals het brein, het hart en de lever.

De onderzoekers beschrijven hun onderzoek in het tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry (2013; 61: 4520-4525). Nanodeeltjes worden in toenemende mate in de voedselindustrie gebruikt. Nader onderzoek is dan ook geboden.

(Bron: Scientias.nl, 26 augustus 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
16 september 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd