(in print verschenen Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 659)

Nanodiamanten bevorderen groei kaakbot

Nanodiamanten met eiwitten erop kunnen botgroei in de kaak bevorderen en zo het losraken van implantaten voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California, in samenwerking met het Japans NanoCarbon Research Institute.

De nanodiamanten zijn een bijproduct van de diamantindustrie. Op deze minuscule nanodiamanten worden eiwitten aangebracht die botgroei bevorderen, zoals fibroblastgroeifactor. De diamantjes kunnen vervolgens met een injectie of mondspoeling worden ingebracht. Een dure, pijnlijke operatie is daardoor niet nodig. Ook zorgt het oppervlak van de diamanten ervoor dat de eiwitten gedurende langere tijd worden afgegeven.

De nieuwe techniek is een uitkomst voor patiënten met osteonecrose. Bij deze ziekte wordt bot afgebroken door verminderde toevoer van bloed. Als de ziekte het kaakbot aantast, laten implantaten los. Patiënten kunnen hierdoor moeite krijgen met spreken.

Het onderzoek ‘Multi-protein Delivery by Nanodiamonds Promotes Bone Formation’ is online gepubliceerd in Journal of Dental Research.

(Bron: Dental INFO, oktober 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.