(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2018; 125: 308)

Niet-farmaceutische behandeling voor osteoporose

Promotie M.P. Chatterjee

Marissa P. Chatterjee deed promotieonderzoek naar de niet-farmaceutische behandeling voor osteoporose. Hoewel antiresorptiemiddelen als bisfosfonaten (vooral alendronaat) de eerste keus behandeling zijn voor osteoporose, is het nadeel van deze middelen dat gebruik op lange termijn gepaard gaat met ernstige bijwerkingen. Uitgangspunt van de niet-farmaceutische behandeling is mechanische stimulatie van bot met behulp van hoogfrequente signalen en voor dit onderzoek werd in het bijzonder de methode van ‘whole body vibration’ toegepast (HF WBV). Het effect werd geanalyseerd op zowel het kaakbot als de lange beenderen en vergeleken met farmaceutische behandelingen. Tevens legde Chatterjee de focus van haar onderzoek op de invloed van de interventie op botremodellering ter hoogte van het grensvlak bot-implantaat.

Uit het dierexperimenteel onderzoek met ratten naar het effect van HF WBV op de peri-implantaire botreactie van gezond, osteoporotische en met alendronaat behandeld osteoporotisch bot, bleek dat de peri-implantaire botreactie minder gunstig was in geval van osteoporose en dat dit zich voornamelijk manifesteerde ter hoogte van het trabeculair botcompartiment in vergelijking met het corticale segment van de rat tibia. Ongeacht de botconditie (gezond versus osteoporotisch versus osteoporotisch plus alendronaat) bleken zowel HF WBV als alendronaat het osseo-integratieproces van het implantaat te stimuleren.

Op 7 mei 2018 promoveerde Marissa P. Chatterjee aan de Katholieke Universiteit Leuven op haar proefschrift ‘Studie van het effect van hoogfrequente mechanische belasting op osteoporotisch bot en implantaat osseointegratie’. Promotor was prof. dr. K. Vandamme.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 mei 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd