Nieuw advies droge mond

Op 18 november 2017 lanceerde het Ivoren Kruis het nieuwe advies ‘Droge mond’, dat is opgesteld door haar Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten. Omdat afgenomen speekselsecretie grote gevolgen kan hebben voor het gebit, de mond- en algemene gezondheid en de kwaliteit van leven, is het volgens het Ivoren Kruis de verantwoordelijkheid van tandartsen en mondhygiënisten een droge mond tijdig te herkennen, bij voorkeur voordat de mondgezondheid verslechtert. Tijdens het periodiek mondonderzoek kunnen mondzorgverleners eenvoudig nagegaan of een drogemondonderzoek is geïndiceerd.

Het advies bevat een korte toelichting op speeksel en speekselklieren, de prevalentie, de etiologie en de symptomen van xerostomie en hyposialie. Tevens gaat het advies in op het drogemondonderzoek, dat bestaat uit onderzoek naar xerostomie, de speekselklierfunctie en voedingsgewoonten. Het grootste deel van het advies bestaat uit de inhoudelijke aspecten van de begeleiding van patiënten met een droge mond, de voorlichting, de preventie en de behandelingen.

Doel van het nieuwe advies is met de juiste maatregelen bij een patiënt de gevolgen van een droge mond te verlichten en de mondgezondheid inclusief de gezondheid van het mondslijmvlies te bevorderen. Het advies is de downloaden van de website van het Ivoren Kruis: www. ivorenkruis.nl.

(Bron: Ivoren Kruis)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
3 december 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd