(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juli/augustus 2018; 125: 363)

Nieuw type antibacteriële handschoenen tegen infectiegevaar

FMT Gezondheidszorg meldde dat er door de Engelse microbioloog prof. Richard James van de universiteit van Nottingham, in samenwerking met een medische handschoenenfabrikant en een antimicrobieel onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf, nieuwe medische handschoenen zijn ontwikkeld. Deze handschoenen doden microben zonder gebruik te maken van toegevoegde chemicaliën. In het materiaal van de handschoen is direct een  “een nieuw actief micro-organisme-dodend molecuul” opgenomen, dat de verspreiding van bacteriën naar en van oppervlakten en personen voorkomt. In laboratoriumtests zouden de handschoenen tot 99,9% van de bacteriën binnen 5 minuten na contact worden gedood.

De handschoenen zijn de afgelopen 6 jaar ontwikkeld met als doel een alternatief te bieden voor het aanbrengen van antibiotica op handschoenen in de bestrijding van infecties. Die methode heeft immers als nadeel het gevaar van het ontstaan van resistente bacteriestammen.

“Deze handschoenen zullen een ‘game-changer’zijn voor de gezondheidsindustrie”, aldus professor James, “Ik ben verheugd dat mijn jarenlange onderzoek naar bacteriën en antibioticaresistentie de basis vormt voor deze praktische toepassing die in de toekomst een grote impact zal hebben op de medische zorg”.

Het is de bedoeling de handschoenen op grote schaal tegen lage kosten te gaan produceren, zodat ze betaalbaar zijn voor ziekenhuizen over de hele wereld.

(Bronnen: FMT Gezondheidszorg, 1 juni 2018; University of Nottingham, 31 mei 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
15 juni 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd