Nieuw mechanisme ontdekt achter de vorming van kanker

Onderzoekers van KU Leuven en Harvard University ontdekten een nieuw mechanisme dat belangrijk is bij het ontstaan van kanker. In proeven op muizen, slaagden de onderzoekers er ook in om het mechanisme ongedaan te maken en de ontwikkeling van de kanker te voorkomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature van 13 augustus 2014.

Het menselijk DNA is opgerold rond eiwitten. Het is in deze eiwitten dat het ontdekte mechanisme zich voordoet. De eiwitten regelen een aantal slapende genen. Als deze genen plots geactiveerd worden, veroorzaken zij de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. Het gaat om pijnlijke en kwaadaardige tumoren op de zenuwen, agressieve hersentumoren bij volwassenen (glioblastomen) en kwaadaardige tumoren van de pigmentcellen van de huid.

De onderzoekers konden aantonen dat de activering van de slapende genen wordt veroorzaakt door een defect op het SUZ12 gen. Het nieuwe mechanisme werd geïdentificeerd in tumoren van mensen die aan de erfelijke ziekte van Von Recklinghausen (neurofibromatosis type 1) lijden, maar het mechanisme speelt ook een rol bij het ontstaan van tumoren bij mensen die niet aan deze ziekte lijden.

Belangrijk is dat de onderzoeksresultaten de deur openen naar een nieuwe behandeling voor dit type kankers. De onderzoekers slaagden er al in om bij muizen de foutief geactiveerde genen weer in slapende toestand te brengen waardoor de gezwellen stopten met groeien en kleiner werden.

Bron: Persbericht Katholieke Universiteit Leuven, 13 augustus 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
14 augustus 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd