Nieuw onderwijsprogramma voor tandheelkunde RUG

Tandheelkunde aan de RUG moet vanaf 2017 een ‘learning community’ worden. Studenten moeten in kleine groepen gaan werken en zowel binnen als buiten de universiteit een gemeenschap gaan vormen. Ook moet de student actiever worden: urenlange monologen van docenten zijn niet meer aan de orde. De studenten gaan thuis online de stof voorbereiden, waarna op de universiteit in groepen opdrachten worden gemaakt. Dit onderwijshervorming voorstel komt van de projectgroep die het curriculum bij tandheelkunde aan de RUG onder de loep heeft genomen.

Tandheelkunde volgt daarmee geneeskunde, waar de learning communities al eerder zijn ingevoerd. De projectgroep wil dat studenten voor hun noodzakelijke medische basiskennis vakken gaan volgen bij geneeskunde. Ook wil tandheelkunde meer gaan samenwerken met andere medische opleidingen.

De studiedruk op studenten wordt wat verlicht door de studeerbaarheid van de bachelor te verbeteren. Dat betekent een betere spreiding van de stof, een meer evenwichtige opbouw van het programma, minder toetsen tegelijk en meer ruimte voor zelfstudie en internationalisering. Ook moeten docenten hun studenten in de bachelor stimuleren en begeleiden. ‘Tandartsdocenten zijn daarbij een rolmodel voor de student’, aldus de projectgroep. Voor de docenten worden trainingen ontwikkeld om ze voor te bereiden op de nieuwe onderwijsvormen en om hun relatie met de studenten te verbeteren.

Binnen het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) moet een veilige cultuur worden gecreëerd voor zowel de student als docent, als fundament voor een professionele opleiding.Vorig jaar werd door studenten de noodklok geluid over de heersende angstcultuur bij de opleiding. Door financiële problemen is daar nog weinig aan gebeurd. Tandheelkunde kampt namelijk met flinke financiële problemen en moet bezuinigen. Door het nieuwe onderwijsprogramma en de bezuinigingen zal een reorganisatie onvermijdelijk zijn. Over de gevolgen hiervan wordt het gesprek aangegaan met de verschillende betrokken partijen.

(Bron: UKNieuws, 2 december 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
6 januari 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd