Nieuw type spraakklep biedt perspectief voor patiënten

Patiënten met keelkanker die een spraakklep nodig hebben om te kunnen spreken, gebruiken deze zelden. Dit komt vooral doordat de pleisters waarmee de spraakklep is bevestigd, niet goed passen en tijdens het spreken snel loslaten blijkt uit het promotieonderzoek van KNO-arts Tjouwke van Kalkeren. Hij ontwikkelde succesvol een nieuwe trechtervormige pleister en een prototype van een nieuwe spraakklep. Van Kalkeren promoveert op zijn onderzoek 22 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In het onderzoek mat Van Kalkeren de vorm van de opening in de hals bij patiënten in 10 gespecialiseerde medische centra verspreid over de wereld. Deze vorm bleek niet vlak te zijn, maar trechtervormig; de meeste pleisters zijn juist gebaseerd op een vlakke vorm. Daarnaast blijken de meeste spraakkleppen als nadeel te hebben dat er veel druk nodig is tijdens het spreken. Hierdoor laat de pleister waarop de spraakklep is bevestigd snel los. Met de nieuwe inzichten zijn beter aansluitende, flexibeler trechtervormige stomapleisters van siliconen ontwikkeld.

Van Kalkeren was verder betrokken bij de ontwikkeling van een prototype van een nieuwe hands-free spraakklep op basis van een ander werkingsprincipe. Deze klep sluit bij het inademen in plaats van bij het uitademen. Hierdoor kan een patiënt midden in een zin even pauzeren en kan hij zelfs fluisteren. De klep is succesvol uitgetest bij patiënten.

Van Kalkeren pleit er voor om dit prototype verder te ontwikkelen. Hierbij kan de inhalatieweerstand verminderen, kan de klep nog iets compacter en kan de functie worden uitgebreid met een filter.

(Bron: Medical Facts, 13 januari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
15 januari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd