(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd april 2017; 124: 171)

Nieuwe aanduiding voor orthodontisch behandelende algemeen practici

Beroepsverenigingen ANT en KNMT, de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) en de Orthodontische Vereniging van Algemeen Practici (OVAP) zijn met elkaar overeengekomen dat tandartsen-algemeen practici die orthodontische behandelingen uitvoeren zich voortaan aanduiden als ‘tandarts voor orthodontie’.

Men is tot deze afspraak gekomen nadat bleek dat de status van een behandelaar onduidelijk is voor patiënten. Patiënten blijken vaak niet te weten of ze behandeld worden door een tandarts-algemeen practicus die orthodontische behandelingen uitvoert of een orthodontist die hiervoor een specialistenopleiding heeft gevolgd. De titel orthodontist is voorbehouden aan de specialisten. Tandartsen die orthodontische behandelingen uitvoeren gebruikten tot nu toe uiteenlopende titels, zoals orthodontoloog, beugelspecialist, orthodontisch specialist of tandarts-orthodontist. Nu is afgesproken dat de titulatuur ‘tandarts voor orthodontie’ voortaan in alle communicatie-uitingen van de orthodontisch behandelende tandartsen-algemeen practici wordt doorgevoerd.

De intercollegiale afspraken worden de komende periode geïmplementeerd binnen de beroepsgroep. Daarnaast worden de afspraken gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond.

(Bron: ANT, KNMT, NVvO en OVAP, 7 maart 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

(beeld: Shutterstock)
(beeld: Shutterstock)
Info
publicatiedatum
10 maart 2017
rubriek
Nieuws
Gerelateerd