Nieuwe inzichten in bloedvatgroei tumoren

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder enkele van VUmc Cancer Center Amsterdam, heeft een nieuw mechanisme ontdekt dat betrokken is bij de bloedvatgroei in tumoren. Dit biedt op termijn uitzicht op nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van kanker. Zij publiceren hierover in het gerenommeerde tijdschrift Nature Medicine.

Bij kanker is de groei van tumoren en hun uitzaaiingen afhankelijk van de vorming van nieuwe bloedvaten, die de tumor van zuurstof en voedingsstoffen moeten voorzien. Dit proces van nieuwe bloedvatvorming heet angiogenese. Sinds een aantal jaren worden er antikankermiddelen toegepast, die deze bloedvatvorming remmen, met als doel de tumor ‘uit te hongeren’.

Bij het VUmc Cancer Center Amsterdam proberen onderzoekers steeds het begrip van de bloedvatgroei in tumoren te vergroten. Dit heeft als doel om met die kennis nieuwe antikankermiddelen te helpen ontwerpen, deze middelen te testen in de kliniek en te proberen in een zo vroeg mogelijk stadium te voorspellen bij welke patiënt het middel het beste zal werken.

In Nature Medicine schrijven Victor Thijssen en Arjan Griffioen nu over een eiwit (PAI-1) dat in staat is dit mechanisme te reguleren. “Dit eiwit is ook betrokken bij aandoeningen waarbij bloedstolling voor problemen kan zorgen. Het remmen van dit eiwit biedt mogelijkheden voor de behandeling van kanker en stollingsziektes”, aldus Thijssen. Het onderzoek is nog in een fundamentele fase dus het kan nog jaren duren voordat de bevindingen tot een medicijn leiden.

(Bron: Vumc, 18 juni 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
26 juni 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd