Nieuwe methode ontdekt om bot- en kraakbeenweefsel te creëren

Promovenda Anne Leferink van de Universeit Twente ontdekte een nieuwe methode om bot- en kraakbeenweefsel te creëren. Door een aaneenschakeling van structuren kan een groter stuk bot- of kraakbeenweefsel gecreëerd worden dan mogelijk is met de huidige technieken. Het doel is om zoveel mogelijk bot te creëren met zo min mogelijk stamcellen. De techniek moet injecteerbaar worden, zodat zonder opereren moeilijk bereikbare complexe botdefecten kunnen worden behandeld.

Leferink, die op 3 juli 2014 promoveerde, onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de toepasbaarheid van verschillende klinische beeldvormingstechnieken om de groei van gekweekt bot te visualiseren. Ze kweekte zelf weefsel om dit te kunnen visualiseren. Terwijl ze dit deed ontdekte ze een nieuwe manier om bot- of kraakbeenweefsel te creëren. De methode werkt door blokjes, microstructuren, te mengen met stamcellen. De stamcellen kapselen de blokjes, van epoxyhars of polymelkzuur, in. Zo ontstaan kleine deeltjes botachtig materiaal, die later aan elkaar plakken. Op die manier ontstaat sterk weefsel dat veel groter is dan met huidige technieken mogelijk is.

De nieuwe methode zal de komende 2 jaar in samenwerking met de Universiteit Maastricht worden getest.

De onderzoeksresultaten van Leferink et al zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk natuurkundetijdschrift Advanced Materials.

Bron: Medicalfacts, 22 juli 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.