Obesitas gaat vaak samen met chronische aandoeningen

Een op de 10 inwoners van ons land had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen ook meer voor bij mensen met obesitas.

In 2012 had ruim 30% van de bevolking van 4 jaar en ouder matig overgewicht. Daarnaast had 10% ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Deze aandelen zijn de afgelopen decennia gestaag opgelopen.

Ruim 13% van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas geeft aan suikerziekte type 2 te hebben. Dat is 9 keer zo veel als bij mensen die niet te zwaar zijn (1,5%). Daarnaast komt onder mensen met obesitas ongeveer 4 keer vaker hoge bloeddruk voor, en ongeveer 3 keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Mensen met matig overgewicht hebben ook meer te maken met deze aandoeningen dan mensen zonder overgewicht, maar het verschil is minder groot.

De samenhangen komen deels voort uit verschillen in geslacht en vooral leeftijd. Oudere mensen hebben zowel vaker overgewicht als vaker aandoeningen. Als hiermee rekening wordt gehouden, hebben mensen met obesitas echter nog altijd 5,5 keer zo vaak suikerziekte type 2 als mensen zonder overgewicht, 3 keer vaker hoge bloeddruk en 2 keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

Het aandeel dat aangeeft wel eens angstige of depressieve gevoelens te hebben verschilt nauwelijks tussen mensen met matig overgewicht en mensen zonder overgewicht. Onder mensen met obesitas komt dit echter vaker voor. Ook komt een minder goede mentale gezondheid bij deze mensen vaker voor.

(Bron: Webmagazine CBS , 28 januari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
6 februari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd