Onbevoegde tandartsen worden te weinig aangepakt

Volgens zorgverzekeraar DSW doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te weinig in de aanpak tegen 'neptandartsen'. Onlangs informeerde de zorgverzekeraar de IGZ over een Rotterdamse tandarts die geen geldig diploma had; de inspectie greep echter niet snel genoeg in. Zeker honderden patiënten liepen bij de tandarts een zeer hoog risico, aldus DSW.

Al in september 2013 deed de zorgverzekeraar een melding over de betreffende tandarts, die uit Rusland komt, een buitenlands diploma heeft en niet is geregistreerd in Nederland. Pas in december 2015 pakte de IGZ de zaak op en ging het over tot onderzoek. In de tussentijd zijn er honderden patiënten bij de tandarts geweest die een hoog risico liepen. Momenteel doet de tandarts geen behandelingen meer. Wel is hij in de praktijk aanwezig als coördinator. De IGZ bevestigt de klachten en erkent dat er 'onvoldoende specifieke' regels zijn in de tandartszorg.

Eerder kwam via RTL Nieuws naar buiten dat er minstens 6 tandartsen in Nederland werkzaam zijn die geen (geldig) diploma hebben. Enkele ‘tandartsen’behaalden hun diploma in bijvoorbeeld Azerbeidzjan. Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen en beroepsvereniging KNMT zijn er zeker meer, maar exacte aantallen zijn er niet.

(Bron: Nationale Zorggids, 30 mei 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 juni 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd