(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2018; 125: 631)

Onderzoek herstel speekselklierfunctie krijgt financiële steun

De onderzoeksgroep van UMC Groningen die werkt aan een nieuwe behandeling voor het herstel van de speekselklierfunctie van mensen met het syndroom van Sjögren, krijgt de komende 5 jaar 400.000 euro van ReumaNederland. Tevens erkende ReumaNederland de onderzoeksgroep als Research Centre of Excellence. Hoofdonderzoeker prof. dr. Frans Kroese: “Ik ben enorm vereerd en trots dat we zijn erkend als Research Centre of Excellence. Ons onderzoek is echt teamwork en deze erkenning honoreert de gezamenlijke inspanning van veel mensen om tot een doorbraak te komen die het leven van patiënten met het syndroom van Sjögren verbetert.”

Hoewel in het onderzoek naar en de behandeling van het syndroom van Sjögren de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt, zijn kapotte speeksel- en traanklieren door de ontstekingen nog steeds een veelvoorkomend en naar gevolg van de ziekte. Een extreem droge mond zorgt voor grote problemen met eten en slikken. “Door dit onderzoek krijgen we beter inzicht in wat er aan de hand is met de speekselklieren van patiënten met het syndroom van Sjögren en hoe we met stamceltherapie kunnen helpen om de productie van speeksel weer te herstellen. We hebben al kunnen vaststellen dat het aantal stamcellen in de speekselklieren van patiënten met deze aandoening sterk verminderd is en het herstelvermogen niet goed is. We denken het herstelvermogen te kunnen helpen door extra speekselklierstamcellen te maken en terug te geven aan de patiënt”, aldus Kroeze.

Met de erkenning van onderzoeksgroepen die voorop lopen in het onderzoek naar ontstekingsreuma, waaronder het syndroom van Sjögren, tot Research Centres of Excellence wil ReumaNederland grote stappen zetten in doorbraken in de behandeling van mensen met ontstekingsreuma. Voor deze centra stelt ReumaNederland in totaal de komende 5 jaar 7,3 miljoen euro beschikbaar. Directeur Lodewijk Ridderbos van ReumaNederland: “We leggen ons niet neer bij waar we nu staan. Het UMCG heeft unieke expertise in het inzetten van stamcellen en wij verwachten dat de onderzoekgroep onder leiding van prof. dr. Frans Kroese de komende jaren met baanbrekende ontdekkingen gaat komen die een doorbraak gaat zijn voor de behandeling van patiënten met het syndroom van Sjögren. Het behandelen van Sjögren met stamceltherapie hadden we in tot voor kort niet voor mogelijk geacht. Nu wil ReumaNederland er alles aan doen om dat werkelijkheid te maken.'' 

(Bron: UMCG, 7 november 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 november 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd