(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2018; 125: 134)

Onderzoek naar effect van minder zitten bij hartpatiënten

Thijs Eijsvogels heeft een zogenoemde Dekkerbeurs met een bedrag van € 400.000,- van de Hartstichting ontvangen om te onderzoeken of een apparaatje dat elk halfuur trilt hartpatiënten helpt minder te zitten en of dit leidt tot minder nieuwe hartziekten en sterfgevallen. Uit eerder onderzoek van Eijsvogels bleek dat hartpatiënten nog meer zitten dan de gemiddelde Nederlander.

Eijsvogels laat 150 hartpatiënten 12 weken lang een kleine beweegmeter dragen in hun broekzak. Het apparaatje gaat trillen, als men een halfuur zit. De bedoeling is dat de proefpersonen dan opstaan en een paar minuten lopen. Even door het huis lopen is daarbij genoeg. De deelnemers kunnen zelf op de computer of tablet bijhouden hoe lang ze zitten. Alle testpersonen nemen deel aan hartrevalidatie: een programma van 6 tot 12 weken waarin hartpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut hun conditie weer opbouwen.

Een aantal patiënten denkt ook mee met de opzet van het onderzoek. “Wij kunnen als onderzoekers van alles bedenken, maar het gaat om de mannen en vrouwen die deelnemen aan hartrevalidatie. We horen heel graag wat zij wel en niet prettig vinden, anders belandt zo’n beweegmeter na een paar dagen in de keukenla”, meent Eijsvogels. Hij hoopt hoopt en verwacht dat hartpatiënten het langdurig kunnen volhouden om minder te zitten, ook als de hartrevalidatie en begeleiding van de fysiotherapeut is afgerond. “Mensen die vóór hun hartziekte niet naar de sportschool gingen, doen dat daarna meestal ook niet. Maar regelmatig even opstaan, kun je makkelijk inbouwen in je leven. Je kunt zelf kleine, haalbare doelen stellen”, aldus Eijsvogels.

(Bron: Nieuwsbrief Radboudumc, 25 januari 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.