Gepubliceerd op: 10-05-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 230)

Onderzoek bevestigt onderdiagnose slaapapneu

Medisch

Nieuw onderzoek toont aan dat 4 op de 5 mensen met slaapapneu zich hier meestal niet van bewust zijn, en dat is gevaarlijker dan men denkt.

De afgelopen 2 jaar is een grootschalige wetenschappelijke onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Twente, het Medisch Spectrum Twente, de Apneu Vereniging en Philips. Het onderzoek werd gehouden onder 4.206 medewerkers van Philips in Nederland. Van hen bleek 6,4% slaapapneu te hebben. Dit percentage ligt beduidend hoger dan tot op heden in onderzoek is aangetoond. Opvallend is dat 78% van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, zich er geheel niet van bewust was dat ze aan deze stoornis leden. Verschillende bestaande klachten werden ook niet met slaapapneu als oorzaak in verband gebracht.

Voor het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) wordt al decennia een grote mate van onderdiagnose vermoed door artsen en wetenschappers. Nooit eerder werd onderzoek gedaan naar deze ziekte onder zo’n grote groep mensen. Eerdere bekende en vaak aangehaalde screeningsonderzoeken onderzochten aanzienlijk kleinere populaties. De recent onderzochte groep betrof mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus, met verschillende soorten functies en culturele achtergronden.

Het stokken van de adem tijdens de slaap, variërend van 5 tot meer dan 30 keer per uur, kan leiden tot oververmoeidheid, hypertensie, diabetes en hart- en vaatziekten. Met de nieuwe screeningsmethodiek die speciaal voor dit onderzoek werd ontwikkeld, kan slaapapneu vroegtijdiger worden herkend.

(Bron: MedNet, 11 maart 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
10 mei 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd