Onderzoek naar efficiënte behandeling parodontale ontstekingen

Prof. J. Jansen en dr. F. Yang, specialisten in biomaterialen in het Radboudumc en prof. A. Rowan, moleculair chemicus van de Radboud Universiteit gaan met een subsidie van technologiestichting STW (350.000 euro) onderzoeken of er een efficiëntere behandeling mogelijk is van parodontale aandoeningen.

Parodontale aandoeningen en periimplantitis, infecties in de mond waarbij het weefsel tussen tand en kaakbot wordt aangetast, kunnen leiden tot het verlies van tanden of implantaten. De huidige klinische behandeling van deze tandvleesproblemen is zeer kostbaar en tijdrovend.

De onderzoekers gebruiken voor de nieuwe aanpak een lokaal injecteerbare supergel met daarin microbolletjes met ontstekingswerende en genezende stoffen. De gel van polyisocyanide - ontdekt door Rowan en zijn onderzoeksgroep - wordt stevig in een warme omgeving.

De kennis uit dit project kan ook worden gebruikt voor behandeling van andere ontstekingsziekten, waaronder buikvliesontsteking, huidontstekingen en reumatoïde arthritis.

Het project Local Biomolecule Delivery for Periodontal Disease (BioPerio) maakt onderdeel uit van de Radboud Nanomedicine Alliance. De supergel wordt ook onderzocht als basis voor een brandwondenpleister.

(Bron: Radboud Universiteit Nijmegen, 3 februari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.