(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd februari 2019; 126: 63)

Online tool: stoppen-met-roken

Sinds 18 december 2018 staat een door de UvA ontwikkeld tool online waarmee rokers advies op maat krijgen om hun kans op een succesvolle stoppoging te vergroten. Het programma ‘Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken’ (PAS) is toegankelijk via https://www.persoonlijkstopadvies.nl/. Met financiële steun van KWF kankerbestrijding en in samenwerking met Maastricht University onderzoekt communicatiewetenschapper Maria Altendorf (UvA) samen met haar onderzoeksteam de (kosten)effectiviteit van het programma. De rokers die de komende maanden gebruikmaken van het programma dragen bij aan dit onderzoek.

Het PAS-programma bouwt voort op een eerdere versie van de online tool die aan Maastricht University is ontwikkeld. Naar deze originele versie zijn meerdere onderzoeken gedaan, waaruit is gebleken dat het programma zowel effectief is (het lukt aanzienlijk meer mensen blijvend te stoppen met roken) als kostenbesparend is (het programma is goedkoper dan de gebruikelijke zorg via de huisarts of praktijkondersteuner).   

In de nieuwe versie wordt er niet alleen rekening gehouden met welke informatie een roker krijgt, maar ook hoe deze informatie aan de roker wordt gegeven. Door rekening te houden met de individuele voorkeuren van rokers hopen de onderzoekers de effectiviteit van het programma verder te verhogen en nóg meer rokers te helpen om te stoppen met roken.

(Bron: UvA, 18 december 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.