Onvoldoende controle op medicijngebruik van ouderen

Van alle 65-plussers gebruikt 96% medicijnen. Gemiddeld 5 per dag. Door verkeerd medicijngebruik belanden maandelijks meer dan 1.000 ouderen in het ziekenhuis. Doordat ouderen 10% van de medicijnen zelf inkopen bij de drogist, ontstaat er regelmatig een zeer gevaarlijke mix. Hierdoor zijn valincidenten en auto-ongelukken aan de orde van de dag. Met een jaarlijkse grondige medicijncheck door apothekers en artsen kan veel gezondheidswinst worden behaald en naar schatting 100 miljoen euro worden bespaard.

De jaarlijkse medicatiebeoordeling voor 65-plussers vindt echter weinig aftrek. Het komt sporadisch voor dat ouderen om een beoordeling vragen. Artsen en apothekers kaarten het zelf ook niet vaak aan bij de ouderen. Zij vinden de vergoeding vanuit de basisverzekering onvoldoende en zeggen dat er te weinig capaciteit is om alle noodzakelijke beoordelingen uit te voeren. Het aantal 65-plussers neemt in hun praktijk toe en een goede medicatiecheck kost tijd.

Onder de ouderen is het nut van een jaarlijkse beoordeling te weinig bekend. Bovendien valt de vergoeding onder het verplicht eigen risico en dat vormt voor ouderen een financiële drempel.

Seniorenorganisatie Unie KBO heeft aangekondigd actie te gaan voeren om de jaarlijkse medicatiebeoordeling voortaan bij alle verzekeraars buiten het eigen risico te laten vallen. Ook gaat zij de bekendheid van de medicatiebeoordeling onder ouderen bevorderen.

(Bron: ANP, 13 februari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
18 februari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd