Oorzaken van titaniumpartikeltjes in gingiva en kaakbot

Uit een uitgebreid literatuuronderzoek bleek dat de afscheiding van de titaniumpartikeltjes na de plaatsing van implantaten het gevolg was van verschillende factoren, zoals de procedure van de plaatsing en ontsmetting van het implantaat. Maar ook speeksel, bacteriën, fluoride en aanwezige restauraties kunnen de oorzaak zijn van het aantasten van de oxide laag op het implantaat waardoor corrosie gaat ontstaan en partikeltjes titanium in het tandvlees en het kaakbot rondom het implantaat terecht komen.

De onderzoekers hadden hun onderzoeksvragen gestructureerd in de PICO-vorm en hadden alle relevante onderzoeksartikelen uit de periode 1990 tot 2018 met betrekking tot titaniumpartikels en -ionen in de tandheelkundige implantologie verzameld. De PRISMA-richtlijnen werden gevolgd voor de selectie en inclusie van artikelen in dit systematisch literatuuronderzoek. Het onderzoek is ‘open access’ gepubliceerd.

(Bron: Int J Mol Sci 2018, 13 november 2018)

Verantwoording beeld: Bron: © R. Delgado-Ruiz/Int J Mol Sci/ CC BY 4.0

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Piezochirurgie-instrument met slijtage aan de diamantcoating na 1 keer gebruik. (Bron: © R. Delgado-Ruiz/Int J Mol Sci/ CC BY 4.0)
Piezochirurgie-instrument met slijtage aan de diamantcoating na 1 keer gebruik. (Bron: © R. Delgado-Ruiz/Int J Mol Sci/ CC BY 4.0)
Info
publicatiedatum
21 november 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd