Op weg naar online MRI-gestuurde radiotherapie

Voor een succesvolle radiotherapiebehandeling is het van groot belang om te weten waar een tumor zich precies bevindt. Zodra de tumorpositie bekend is, kan met computersimulaties een optimaal bestralingsplan worden berekend. Hierbij ontvangt de tumor een hoge dosis straling, terwijl het omliggende gezonde weefsel zo min mogelijk geraakt wordt.

Gijsbert Bol beschrijft in zijn proefschrift waarop hij op 25 juni 2015 promoveerde aan de Rijkuniversiteit Utrecht een aantal verbeteringen die ervoor zorgen dat de positie van de tumor beter bepaald kan worden. Daarbij richtte hij zich op het toevoegen van MRI aan de huidige radiotherapiebehandeling. Op MRI is de locatie en vorm van de tumor beter aan te geven dan op andere beeldvormende technieken. Een oncoloog heeft nu bijvoorbeeld de mogelijkheid gekregen om verschillende MRI's tegelijkertijd te gebruiken. Hierdoor kan het intekenen van de tumor verbeterd worden en daarmee ook het bijbehorende bestralingsplan.

In het verlengde daarvan beschrijft Bol ook de eerste stappen naar daadwerkelijk MRI-gestuurde radiotherapie. Hierbij wordt MRI-informatie niet alleen voor, maar ook tijdens de behandeling gebruikt. In het UMC Utrecht wordt apparatuur ontwikkeld die een MRI combineert met een bestralingstoestel: de MRI-geleide lineaire versneller (MR-LINAC). Bol introduceert hiervoor een nieuwe methode waardoor het bestralingsplan dagelijks kan worden aangepast op basis van de anatomie van de patiënt zoals die door de MRI wordt opgenomen. Hierdoor kunnen tumoren nog preciezer bestraald worden, waardoor gezonde weefsels nog beter gespaard worden.

(Bron: RU, 25 juni 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
26 juni 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd