(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2016; 123: 283)

Opmerkelijk: orthodontisten ingehuurd om stenen te lijmen

In de Amsterdamse P.C. Hooftstraat is onlangs een winkelpand opgeleverd met een vrijwel volledig glazen voorgevel. Het opmerkelijke hieraan is dat bij het ‘metselwerk’ tandheelkundige materiaalkennis en vaardigheden zijn gebruikt.

De onderkant van de gevel heeft glazen kozijnen, glazen deurklinken, doorzichtig cement, en natuurlijk glazen stenen die speciaal gemaakt zijn door Venetiaanse specialisten. De stenen moesten net zo stevig zijn als bakstenen. De glazen stenen werden gepolijst om te kunnen lijmen. En voor dat lijmen is orthodontische expertise ingeschakeld. Architect Winy Maas: “Als de tandarts een kroon op je tand lijmt, blijft die wel een tijdje zitten. Zulke lijm hebben wij ook gebruikt.” En dus werd een team orthodontisten ingehuurd om te lijmen met uv-straling. “Elke steen kostte een uur werk.”

De bovenkant van de gevel is baksteen gebleven. Dat bracht een praktisch probleem met zich mee: hoe lijm je baksteen aan glas? Die overgang was het meest ingewikkelde aan het project volgens de architect.

(Bron: Het Parool, 19 april 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
21 april 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd