Optimale mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking

Op het digitale Kennisplein Gehandicaptensector is een aantal pagina's ingericht met praktische informatie, tips en tools voor optimale mondverzorging bij mensen met een verstandelijke beperking.

Mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking is belangrijk. Zij lopen meer risico op mondproblemen. Die problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door fysieke omstandigheden zoals een afwijkende tandstand, spierspanningen, slappe lip-, tong- en wandspieren of gebitsbeschadiging door stoten of vallen of sondevoeding. Hierdoor werkt de zelfreinigende functie van de mond minder goed.

(Assisteren bij) mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking verloopt in de praktijk niet altijd gemakkelijk. Mondproblemen, gebitsprotheses, implantaten of verzet bij de verzorging vragen dan om een speciale aanpak. Op de website staat behalve informatie die behulpzaam kan zijn om samen met de cliënt goede mondzorg te realiseren, ook verdiepingsmateriaal en een verwijzing naar nuttige links en websites.

(Bron: Kennisplein Gehandicaptensector, februari 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
4 februari 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd