Gepubliceerd op: 08-02-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 60)

Oratie van dr. L.E. Smeele

Personalia

Bij de aanvaarding van zijn benoeming tot hoogleraar maxillofaciale oncologie heeft dr. L.E. Smeele op 19 december 2012 aan de Universiteit van Amsterdam zijn oratie uitgesproken. Het betreft een benoeming als bijzonder hoogleraar namens het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
In 2020 zijn bij de behandeling van hoofd-halskanker de afwegingen subtiel en gedurende een lange periode van het ziekteproces relevant. Dit stelde Ludwig Smeele in zijn oratie met de titel ‘Complexiteit en hyperspecialisatie: een toekomstvisie op de hoofd-halsoncologie in 2020’.
Gerandomiseerde onderzoeken zullen een minder grote rol spelen. Het ziekteproces wordt gezien als een complex systeem dat een deels intuïtieve en deels rationele benadering vereist. Door toepassing van informatie- en communicatietechnologie kan het rationeel te benaderen gedeelte worden uitgelicht en door zeer gespecialiseerde zorgverleners worden geanalyseerd, waarbij tijd en plaats onbelangrijk zijn geworden. Tumorwerkgroepen bestaan uit diverse deskundigen die rationele en intuïtieve elementen integreren tot behandelingen die voor individuele patiënten op maat gesneden zullen zijn, luidde de toekomstvisie van de hoogleraar.


Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

 Foto: ©Jeroen Oerlemans
Foto: ©Jeroen Oerlemans
Info
publicatiedatum
8 februari 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd