Ouderen moeten beter hun tanden poetsen

Met een landelijke campagne, geïnitieerd door Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de Vrije Universiteit (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gaan tandartsen de strijd aan tegen gebitsverwaarlozing bij ouderen. Veel ouderen gaan niet of te weinig naar de tandarts. Ze denken dat controle niet meer nodig is, ze vergeten het of ze zijn niet mobiel genoeg zijn om naar de praktijk te gaan. In september begint nu onder andere in Amsterdam de pilot ‘De mond niet vergeten’, waarbij een aantal huisartsen extra aandacht schenkt aan de mondzorg bij oudere patiënten. Als het nodig is, verwijzen ze door naar een tandarts of naar de thuiszorg, die bijvoorbeeld kan helpen met poetsen.

De KNMT heeft alle Nederlandse tandartspraktijken eind mei een checklist gestuurd, waarmee de tandartsen zelf kunnen beoordelen hoe 'seniorenproof' ze zijn. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten en poetsworkshops voor ouderen gehouden en zijn poetsintructiekaarten uitgegeven. Het is ook de bedoeling mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers bewust te maken van het belang van een goede mondzorg.

In 2035 is meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65 jaar of ouder. Ook zullen meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Dat leidt ertoe dat de tandarts veel meer dan nu te maken krijgt met de oudere patiënt, voorspelt ACTA-decaan Albert Feilzer. Aangezien deze ouderen vaker hun eigen gebit houden, waar door de jaren heen vaak al veel aan versleuteld is, vraagt dat een andere benadering van de tandarts. “Ongeveer 40% van de 50-plussers slikt medicatie. Bloeddrukverlagers, pillen tegen hartritmestoornissen, die hebben invloed op het speeksel. Mensen die deze medicatie slikken, krijgen als bijwerking vaak een drogere mond.”

Aangezien speeksel stoffen bevat die de afweer tegen cariës regelen, neemt de kans op gaatjes en tandvleesproblemen toe. “Omdat de mensen langer hun eigen tanden en kiezen houden, moet de tandarts steeds vaker ingrepen doen bij ouderen die pillen slikken en minder gezond zijn. Daar kleven risico's aan. Sowieso kunnen verdovingsvloeistoffen een interactie hebben met geneesmiddelen. Daar moet de tandarts op letten.”

(Bron: Het Parool, 27 juni 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
9 juli 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd