Gepubliceerd op: 18-09-2013

Over het genot van studeren...

Column

Na een periode van vakantievieren is het weer tijd om te gaan studeren. De laatste 16 weken van mijn studie tandheelkunde zijn ingegaan. Druk maak ik me niet, want al mijn zaken zijn op orde. Ik ga gewoon rustig mijn studieprogramma afwerken en hoop op nog een aantal uitdagende patiëntenbehandelingen. Om mij heen zie ik dat niet alle studerenden dat gevoel hebben. De een moet dus nog even een dotje meer gas op de airrotor geven dan ander.

Maar in januari is het zover, dan hopen we onze bul te krijgen. Eerlijk gezegd denk ik dat we allemaal toch een beetje angstig opzien tegen het werken in de praktijk. Stressfactoren zijn er in ieder geval genoeg: het werken onder tijdsdruk, (misschien wel) pijnklachten, de onzekerheid over de aangeleerde vaardigheden...

Maar als ik het afgelopen jaar iets heb geleerd, is het dat een mens vooral moet genieten van alles wat het leven je biedt. In mijn Amerikaanse stageperiode onderzocht ik de mogelijke relatie tussen parodontale aandoeningen bij zwangeren en een verhoogde kans op vroeggeboorte en/of een laag geboortegewicht. Ik zag pasgeborenen in de couveuse die vochten voor hun leven. Soms moesten we al afscheid van hen nemen, nog voordat ze aan de echte verkenning van de wereld konden beginnen. Ik zag dat er keihard werd geknokt tegen levensbedreigende ziektes. De ene redde het, maar de andere moest het helaas opgeven.

Heb ik nou wel voldoende genoten van de meest tijdrovende activiteit in mijn leven tot nu toe, mijn studie? Het antwoord is kort: ja, dat heb ik! Na 6 jaar studeren ben ik van tanden en kiezen gaan houden en zelfs zoveel dat ik er nog veel en veel meer van wil weten. Hopelijk heb ik in januari mijn bul èn een vliegticket in handen en kan ik daarna linearecta afreizen naar Amerika voor een 1-jarige General Practice Residency. Dan ga ik weer verder met wat ik echt leuk vind: tandheelkunde studeren!

Lisa Vermeulen, student tandheelkunde

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
18 september 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd