(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 314)

Overleven na keelkanker

Chemoradiatie is tegenwoordig de voorkeursbehandeling voor patiënten met kanker in mondholte, (hypo)farynx en larynx. Deze patiënten hebben – niet verwonderlijk – voor de behandeling een slechtere levenskwaliteit dan vergelijkbare gezonde patiënten. Het is opvallender dat de levenskwaliteit tussen overlevers en niet-overlevers volgens onderzoekers van VUmc, NKI en UMCG vanaf de start van de behandeling flink verschilt (Radiother Oncol 2014; epub 27 februari).

De niet-overlevers hadden bij de start van de behandeling al een slechtere algemene levenskwaliteit dan de overlevers. Bij die laatste groep ging de levenskwaliteit op deelaspecten (fysiek en sociaal functioneren, in het openbaar eten, moeheid, pijn, slikken, enzovoorts) bijna lineair langzaam vooruit gedurende de 2 jaar follow-up. Maar op alle deelaspecten was de levenskwaliteit slechter dan die van de controlegroep. Bij patiënten die binnen 2 jaar overleden was er weinig verbeterd en was de algemene conditie geleidelijk verslechterd. Het is opvallend dat in beide patiëntengroepen het psychisch functioneren in de eerste 6 weken na de behandeling verbeterde.

Het onderzoek levert door het heel frequent en uitgebreid meten van alle aspecten van levenskwaliteit gedetailleerde informatie over de verschillen tussen overlevers en niet-overlevers. Behandelaars kunnen deze informatie gebruiken om hun voorlichting op af te stemmen.

(Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 28 april 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
6 mei 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd