(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2016; 123: 395)

Parasitaire bacterie in speeksel in verband gebracht met gingivitis

In menselijk speeksel is voor het eerst een bacterie ontdekt die als parasiet leeft en volledig afhankelijk is van andere bacteriën als gastheer. De parasiet wordt in verband gebracht met gingivitis, taaislijmziekte en antibioticaresistentie. De nieuw ontdekte parasitaire bacterie heeft weinig genen en kan alleen overleven door andere bacteriën aan te vallen. Het lijkt erop dat de parasiet de gastheren schadelijker maakt voor mensen.

Jeff McLean en zijn collega’s van de tandheelkundige faculteit van de universiteit van Washington in Seattle ontdekten het nieuwe organisme. Dit gebeurde tijdens een zoektocht naar bacteriestammen in menselijk speeksel.

Toen de onderzoekers de bacterie Actinomyces odontolyticus onder de microscoop legden, ontdekten ze dat de cellen waren bedekt met veel kleinere bacteriën. In het begin tolereert Actinomyces odontolyticus de parasiet. Tijdens het eerste stadium hechten de parasieten zich aan het buitenste membraan en onttrekken ze voedingsstoffen aan hun gastheer. Later vallen ze de gastheer aan en doden ze die ook. Tegen het eind van het infectieproces vallen er gaten in het membraan van de Actinomyces-cellen en stroomt de inhoud eruit.

De bacterie Actinomyces odontolyticus staat bekend om zijn bijdrage aan aandoeningen vn de gingiva. Normaal wordt de bacterie onder controle gehouden door witte bloedcellen. Onderzoeker McLean zegt dat hij bewijs heeft dat deze bacteriën de witte bloedcellen kunnen ontwijken wanneer ze besmet zijn met de parasiet. Daardoor kan de gingivitis verergeren.

De parasitaire bacterie maakt de gastheer resistent tegen het antibioticum streptomycine. Dit feit kan een belangrijke ontdekking zijn tijdens de huidige antibioticacrisis.

(Bron: New Scientist, 4 juli 2016)

 

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.