(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd oktober 2018; 125: 495)

Petitie tegen snoep en fris in schoolkantines

De stichting ToothCamp is begin van schooljaar 2018-19 een petitie gestart waarin ze de Nederlandse regering oproept zich in zetten om de verkoop van snoep en frisdrank in schoolkantines te verbieden. Mondzorgverleners kunnen de petitie tot 31 oktober 2018 ondertekenen via https://stopsnoepenfris.petities.nl/. Daarna wordt het aangeboden aan een bewindspersoon van het minister van VWS.

Volgens Ira van Eelen, initiatiefneemster van ToothCamp, was een bezoek aan een ‘gezonde school’ voor het draaien van een item voor het Jeugdjournaal de aanleiding voor de petitie: “In de kantine – met het predicaat gezondste kantine van Nederland 2018 – kunnen kinderen lolly’s, marsen en zure matten kopen en stonden er 2 vending machines met alle foute frisdranken denkbaar! Het blijkt dat je jezelf een gezonde kantine mag noemen als je 80% van je aanbod aanpast aan het advies van het voedingscentrum en dan mag je 20% vrij laten. Wat het extra lastig maakt, is dat de focus nu voornamelijk op calorieën ligt en er nog te weinig gekeken wordt naar de gevolgen voor de mondgezondheid.”

Volgens Van Eelen begint het bij bewustwording: “Het is net als met het roken: eerst geloofde niemand dat het een probleem was (roken was een stoere bezigheid van cowboys), maar nu kan niemand zich meer voorstellen dat je zomaar in gezelschap gaat staan paffen. Ooit komt de dag dat niemand meer gelooft dat schoolkantines snoep en snacks verkochten. Met die bewustwording start ToothCamp, in samenwerking met KNMT, NVM en ANT, nu een petitie.”

(Bron: ToothCamp, 6 september 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: ToothCamp
Beeld: ToothCamp
Info
publicatiedatum
11 september 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd