Pijnstiller zonder bijwerkingen

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers denkt een pijnstiller te hebben ontdekt zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul, PZM21, bleek in dierproeven de pijn net zo goed te bestrijden als morfine.

Binnenkort publiceert Nature de resultaten van dit onderzoek, schrijft De Volkskrant. “Dit is sensationeel”, zegt Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde aan het Erasmus MC in de krant.

Meestal experimenteren wetenschappers met chemische varianten van bestaande geneesmiddelen, maar het Amerikaans-Duitse team liet in computersimulaties miljarden verschillende chemische structuren koppelen aan de morfinereceptor in het brein. Ze keken hoe die structuren delen van de hersenen beïnvloeden die kunnen zorgen voor bijwerkingen zoals verstopping of ademhalingsproblemen, een veelvoorkomende bijwerking bij huidige pijnstillers.

In het proefdieronderzoek werden muizen op een hete plaat gezet, waarna de wetenschappers konden zien of ze hun pootjes optrokken, eraan gingen likken of weg probeerden te springen. De muizen leken niet verslaafd te raken aan het spul.

Huygen wijst er in de krant op dat het geneesmiddel wel verder moet worden getest bij mensen: “Het is altijd oppassen met te vroeg juichen bij doorbraken in het laboratorium. Misschien blijkt over een jaar dat het nieuwe middel toch voor onverwachte bijwerkingen zorgt.”

(Bron: Pharmaceutisch Weekblad, 18 juni 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
30 augustus 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd