Pilots van start voor betere mondzorg bij ouderen

In Amsterdam, Hardenberg en Rotterdam zijn pilots gestart om de mondzorg bij kwetsbare thuiswonende ouderen te verbeteren. Tandartsen en huisartsen gaan er nauwer samenwerken om ervoor te zorgen dat ouderen tijdig worden geholpen bij problemen met hun gebit. In de pilots wordt een screeningsinstrument getest waarmee ouderen tijdig kunnen worden doorverwezen voor tandheelkundige zorg en hulp bij het poetsen. Ook krijgen ouderen en mantelzorgers voorlichting over goede mondzorg, en alle betrokken beroepsgroepen krijgen scholing om de mondzorg bij thuiswonende, kwetsbare ouderen te verbeteren. Ten slotte is er veel aandacht voor een goede samenwerking tussen alle partijen.

Na evaluatie van de resultaten in de proefregio’s volgt vanaf september 2016 een landelijke uitrol van de nieuwe manier van werken.

De pilots zijn onderdeel van het landelijke project ‘De mond niet vergeten!’. Dit project werkt eraan alle partijen te helpen om hun zorg voor de mondgezondheid van thuiswonende ouderen te verbeteren. Aanleiding om het project te starten is de constatering dat de mondgezondheid van ouderen achterblijft.

Alle materialen voor voorlichting, scholing en screening zullen na de evaluatie van de pilots voor iedereen toegankelijk zijn via de website www.demondnietvergeten.nl.

(Bron: KNMT, 2 september 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 september 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd