Pleidooi CED: tandartsen opnemen in zorgteam

Tandartsen moeten een vaste rol hebben in het zorgteam gedurende het leven van patiënten, omdat mondgezondheid en algemene gezondheid nauw met elkaar zijn verbonden. Dit standpunt werd op 29 november 2017 door de Europese lobbyorganisatie van tandartsen, de Council of European Dentists (CED), bepleit tijdens haar conferentie ‘Integrated Care – Don’t forget about the Mouth’ in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel.

Vergrijzing, multimorbiteiten, een veranderend dieet: deze en andere factoren zijn volgens de CED redenen waarom het belangrijk is mondzorgverleners vanaf de geboorte te betrekken bij preventie en behandeling. Als voorbeeld geeft de CED kinderen met vroege cariës, die op latere leeftijd een hoger risico hebben op ziektes als diabetes mellitus of hart- en vaatziekten. Aan de andere kant van de levensloop staan de ouderen van wie de mondgezondheid rap achteruitgaat zodra ze in een verzorgings- of verpleeghuis komen. CED-president dr. Marco Landi benadrukte dat “we vooruit moeten denken en de noodzaak van dit onderwerp moeten erkennen. We kunnen niet wachten totdat we een mondgezondheidscrisis hebben, maar we moeten vandaag handelen, zodat we een verschil kunnen maken in de gezondheid van onze patiënten door ze te preventief te ondersteunen en ze de juiste en tijdige behandeling te geven. Vooral de meest kwetsbare groepen”.

Op de conferentie waren beleidsmakers, zorgverleners, academici en afgevaardigden van gezondheidsorganisaties aanwezig om onder andere dit onderwerp te bespreken. De CED zal de geïntegreerde zorg blijven bepleiten.

(Bron: CED, 29 november 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
4 december 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd