(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2018; 125: 429)

Positieve langetermijnresultaten van implantaatbehandeling bij oligodontie

Promotie M.A.P. Filius

Marieke Filius onderzocht onder andere de langetermijnresultaten van behandeling met tandheelkundige implantaten bij patiënten met oligodontie. Hiervoor gebruikte zij gegevens van 126 patiënten die tussen 1991 en 2015 waren behandeld met tandheelkundige implantaten. Filius’ belangrijkste conclusie is dat kronen en bruggen op orale implantaten een goede behandeloptie is voor deze patiëntengroep, zowel op korte als lange termijn.

Het plaatsen van implantaten bij oligodontiepatiënten is uitdagend omdat het botvolume vaak gering is. Meestal wordt dan botaugmentatie toegepast. Tot nu toe waren er slechts kortetermijnresultaten bekend van implantaatbehandeling bij oligodontiepatiënten.

Filius onderzocht 777 implantaten bij 126 oligodontiepatiënten. De implantaatoverleving na 5 jaar was 95,7% en na 10 jaar 89,2%. Kronen deden het op lange termijn beter dan bruggen. Wel was er meer marginaal botverlies zichtbaar op plekken waar gebruikgemaakt was van botaugmentatie en deden implantaten die geplaatst werden in geaugmenteerd bot het op lange termijn minder goed. Daarom is goede implantologische nazorg belangrijk, stelt Filius.

Op 4 juli 2018 promoveerde Marieke A.P. Filius aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift ‘Implant treatment of patients with severe hypodontia’. Promotoren waren prof. dr. A. Vissink, prof. dr. G.M. Raghoebar en prof. dr. M.S. Cune. Copromotor was dr. A. Visser.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: M.A.P. Filius
Beeld: M.A.P. Filius
Info
publicatiedatum
4 juli 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd