(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd mei 2018; 125: 249)

Promotie A.E. Gerritsen: Verkorte tandboog en levenskwaliteit

Anneloes Gerritsen onderzocht of een verkorte tandboog van invloed is op de levenskwaliteit, of verkorte tandbogen bestendig zijn op de lange termijn en hoe patiënten met een verkorte tandboog dit ervaren.

Het bleek dat de levenskwaliteit van mensen met een verkorte tandboog vergelijkbaar is met die van mensen met een volledige dentitie. Tevens bleek dat verkorte tandbogen wel lange tijd kunnen functioneren, maar dat ze wel meer onderhoud nodig hebben. De patiënten met een verkorte tandboog ervaarden dat op verschillende manieren. Voor sommigen was sprake van een directe of indirecte acceptatie van de verkorte tandboog, anderen wensten toch vervanging van de afwezige gebitselementen.

Gerritsen verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek tandartsen kunnen helpen bij het beter informeren van hun patiënten indien sprake is van ontbrekende gebitselementen.

Op 20 april 2018 promoveerde Anneloes E. Gerritsen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op haar proefschrift ‘The shortened dental arch concept re-evaluated’. Promotoren waren prof. dr. N.H.J. Creugers en prof. dr. P.F. Allen. Copromotoren waren dr. D.J. Witter en dr. ir. E.M. Bronkhorst.

Eerder verscheen een bijdrage over haar promotieonderzoek in ‘Onder de loep’ van 7 maart 2014.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Dr. Anneloes E. Gerritsen
Dr. Anneloes E. Gerritsen
Info
publicatiedatum
20 april 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd